Здравствена политика и CBD

Здравствена политика и CBD

 

https://healthpolitics.org/

Tрастението канабис содржи повеќе од 100 соединенија познати како канабиноиди. Од нив, еден – канабидиол или КБР– им претставува на САД уникатен потенцијал во јавното здравство и бизнисот, како и голема политичка и правна конфузија. Тоа беше јасно во Silver Spring, Md., кампус на Администрацијата за храна и лекови на 31 мај, бидејќи над 120 луѓе зборуваа пред толпата во стоечката соба на првата јавна расправа на агенцијата за информации за производите добиени од канабис - број кој беше намален со лотарија од 400 кои се пријавија да сведочат.
Поддржувачите велат дека CBD има здравствени придобивки кои се движат од лекување на несоница до ублажување на болки во зглобовите. Тие тврдења остануваат недокажани, но бизнисот со CBD во САД, сепак, тројно се зголемил во изминатите три години; аналитичарите предвидуваат дека индустријата ќе вреди над 20 милијарди американски долари до 2022 година. Но, таа зафаќа правна сива зона: локалните закони за канабис се применуваат на соединението, но благодарение на одредбите погодни за коноп од Законот за фарми од 2018 година, производите на CBD се генерално легални ако се Добиени се од коноп од лиценциран одгледувач и содржат 0.3% или помалку THC (канабиноид кој, за разлика од CBD, може да ве издигне). Соединението може да се најде во производи од гуми за џвакање до триење на мускулите, достапни на интернет, а можеби дури и во вашата локална книжарница или плескавица.

А сега и политиката се чини дека се редат зад неа. Лобито на фармата го прави својот случај - околу две третини од одгледувањето коноп во САД е во служба на CBD и Масовно Делта 8 THC – и двата дома на Конгресот издадоа писма во кои и кажуваат на ФДА дека треба да го промени својот пристап кон регулирање на супстанцијата, имајќи предвид дека пазарот веќе експлодира.

Агенцијата беше поставена на судир со CBD минатото лето, кога го одобри лекот на рецепт на GW Pharmaceuticals Epidiolex, кој содржи лабораториски синтетизиран CBD, за третман на форма на епилепсија. Ова создава дилема: иако комерцијално достапните CBD производи не се исти како Epidiolex, многумина се продаваат како да имаат иста количина на CBD. Но, според законот, лековите одобрени од FDA не можат да се продаваат и како додатоци во исхраната или адитиви во храната. Тоа значи дека, теоретски, агенцијата би можела да спроведе забрана за сите оние гумени мечки и други јастиви CBD производи кои моментално се на пазарот. Политиката на здравјето за CBD и Делта 8 ТХЦ се менува брзо поради неодамнешниот повик за федерална легализација на производите од марихуана.

 

Сепак ФДА не го запре бумот на CBD, што наведува многумина да веруваат дека го сметаат соединението безбедно, ако не и нужно корисно. Светската здравствена организација изјави дека „нема проблеми со јавното здравје поврзани со употребата на чист CBD“, а сè поголем број рецензирани докази го сугерираат истото.

Па зошто да не се класифицира CBD како „општо призната како безбедна“, како витамин Б12 или кофеин? Некои аналитичари мислат дека ФДА е загрижена за заштита на интегритетот на нејзиниот процес на одобрување лекови. „Ако ФДА само рече: „Не е важно, ние ќе го направиме целиот CBD легален за да се продава како додаток во исхраната“, тоа би било дестимулација за фармацевтските компании да продолжат да прават клинички истражувања и испитувања“, вели Род Кајт. Адвокат со седиште во Северна Каролина кој ги застапува компаниите CBD на национално ниво. Портпаролот на ФДА потврди за TIME дека агенцијата е „заинтересирана“ за тоа како би можеле да бидат засегнати стимулациите за развој на лекови добиени од канабис доколку „комерцијалната достапност на производите со овие соединенија, како што се храната и додатоците во исхраната, значително стане пошироко распространето“.

Значи, најверојатниот пат напред може да биде бифурциран пат. На првата, поексклузивна, рутата ќе биде Епидиолекс и другите лабораториски лекови на рецепт. Поставата на другата патека ќе биде чаршија на производи добиени од коноп - гуми за џвакање и триење на мускулите. GW Pharmaceuticals, на пример, рече дека го поддржува овој модел. „Веќе е предоцна да се врати овој џин во шишето“, вели д-р Питер Лури, раководител на Центарот за наука од јавен интерес.

 

https://time.com/5601977/united-states-government-cbd/