CBD покажува потенцијал против епидемијата на спиење, известуваат експертите.

CBD покажува потенцијал против епидемијата на спиење, известуваат експертите

 

CBD покажува потенцијал против епидемијата на спиење, известуваат експертите

 

CBD покажува потенцијал против епидемијата на спиење, известуваат експертите

Зошто некои поединци имаат проблеми со спиењето, а други спијат како бебе? Можеби оние кои не спијат добро се оние со неурамнотежена хомеостаза. Нивните тела се неурамнотежени поради стрес, неправилни навики во исхраната или болка. Ако губите добар сон поради хронична болка, тогаш ви препорачуваме да истражувате КБР во длабочина.

CBD или канабидиол е природен канабиноид кој постои во растението канабис. Имаме ендоканабиноиден систем (ECS) во нашето тело, и оваа студија https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5818147/ го споменува ефектот на канабидиолот врз CB1 рецепторите.

Поединци со проблеми со спиењето можеби експериментираат со CBD за да видат дали навистина функционира со нивното тело, но немаме дефинитивен одговор дали ќе работи за вас.

Сите можеме да се согласиме дека спиењето го игра најважниот дел од нашиот секојдневен живот и без сон, секој човек ќе се разболи. Ќе се нурнеме во нарушувањата на спиењето, канабидиолот и ендоканабиноидниот систем.

Многуте различни видови на нарушувања на спиењето

Спиењето влијае на вашиот секојдневен живот секој ден. Ако останете без спиење додека се занимавате со вашиот живот, можеби ќе ви биде предизвик да останете будни. Според неодамнешниот извештај наречен, „Неврокогнитивни последици од нарушување на спиењето?, се наведува дека многу пациенти имаат предизвици со будноста, низок опсег на внимание, зголемен ризик од несреќи и слаба меморија. Овие наоди се пациенти кои спијат 5-7 часа во една недела, што не е голема бројка.

Како што сега разбирате, спиењето е огромен фактор кој придонесува за целокупната благосостојба на човекот. Секое лице кое страда од губење на сон може да го има следново нарушувања на спиењето:

  • Несоница - помалку сон во текот на денот
  • Нарколепсија - прекумерна дневна поспаност
  • Нарушувања на деноноќниот ритам – Поединците имаат неправилен распоред на спиење (на пр. спијат порано и се будат порано од препорачаното или посакуваното)
  • Сезонско засегнато нарушување (SAD) - влијае на лицата со депресија во текот на зимската сезона поради недостатокот на изложување на сонце, со што се забранува спиење
  • Пореметување на спиењето Дишење (апнеја при спиење) - вклучува поединец кој има абнормалности на спиењето, како што е губење на дишењето

Во суштина, на оние со нарушувања на спиењето им треба лек или лек кој ќе им помогне да спијат подобро во текот на ноќта.

Ајде да дозволиме експертите да ги скршат лажните информации

Во извештајот на NCBI наречен „Канабис, канабиноиди и сон: преглед на литературата?, се наведува,

„Прелиминарните истражувања за канабисот и несоницата сугерираат дека канабидиолот (CBD) може да има терапевтски потенцијал за третман на несоница“.

Според извештајот, CBD може да го олесни процесот на спиење кај лицата со несоница. Покрај тоа, се чини дека има најголемо влијание врз циклусот на РЕМ сон на една личност. РЕМ значи брзо движење на очите и е последната фаза што се јавува при спиење. Оваа состојба се јавува по 70-90 минути спиење.

Сликата

Сепак, некои поединци може да имаат нарушувања на РЕМ спиењето, како што е намалена состојба на РЕМ сон, што е фазата во која се јавува сонување. Гледаме во исчекување додека се сомневаме дека клиничките студии со CBD најверојатно ќе продолжат да откриваат ветувачки настани кај овие лица со нарушување на однесувањето на спиењето РЕМ.

Понатаму, се чини дека канабидиолот варира во текот на спиењето во зависност од количината на дозата. Во студија, на пациентите со несоница им биле дадени 160 mg/ден што е на повисокиот крај од дозата. Студијата опишува дека со намалената фреквенција на возбудување, квалитетот на сонот се подобрува.

Вашиот ендоканабиноиден систем и канабидиол

на ЕЦС е неверојатен систем кој е во секое наше тело. ECS се јавува низ телото од врвот на прстите до крајот на главата. Тоа е систем кој циркулира бесконечен процес во балансирање на хомеостазата. Кога е корумпирано, може да ве остави да страдате од многу различни заболувања,

Како можете да го балансирате вашето тело за севкупна благосостојба?

Имаш свој ендоканабиноиди во вашето тело. Еден од нив е цревниот ендоканабиноид наречен Анандамид. Сега, постојат многу други ендоканабиноиди, а истражувањата сè уште не го откриле секој аспект на секој канабиноид.

Севкупно, влијанието на канабидиолот врз ендоканабиноидниот систем се чини дека ги врти главите на милиони луѓе, особено на оние со нарушувања на спиењето.